HET LANGVERWACHTE BOEK OVER HET TENTENKAMP

Het commando kamp eind jaren '56

Het commando kamp eind jaren ’56

Het tentenkamp ofwel de Elementaire Commando Opleiding (ECO), is de rode draad in dit boek. Deze opleiding is het hart, de parel van het Korps Commandotroepen. De ECO is wat commando’s bindt. Het boek beschrijft zijn geschiedenis en de ontwikkeling door de jaren heen.

Van Rome tot Roosendaal

Het boek gaat dieper dan ooit in op de ontstaansgeschiedenis van speciale eenheden. Van de Romeinse Vexillationes, de Amerikaanse Roger Rangers,  de Duitse SS-eenheid Friedenthal tot de eerste echte commando’s in 1940. En wie was Charles Vaughan? Waarom werden in 1945 de ‘Army Commandos’ opgeheven? Wat gebeurt er met de Nederlandse commando’s in die tijd?  India, Ceylon, Hollandia, (voormalig) Nederlands–Indië en dan weer terug in Nederland.

Ook wordt in dit boek het ontstaan van de Stormschool Bloemendaal en de Stormschool Roosendaal beschreven. De eerste tentenkampen, de vechtcommando’s als voorlopers van de waarnemer-verkenners, de overgang van dienstplichtig naar beroepsmilitair. Het boek beschrijft het ‘waarom’ van de bijna-opheffingen van het Korps Commandotroepen, de rol van de instructeur en het verhaal van korpsmascotte Snedder. Maar ook de psychologie van het tentenkamp, de medische verzorging en de afmatting worden in geuren en kleuren beschreven. Dit boek vertelt vooral het verhaal van de Nederlandse commando, beginnend tijdens de Tweede Wereld Oorlog, in de Schotse Hooglanden in ‘Achnacarry’,  waar de ‘roots’ van het Korps Commandotroepen liggen.

Voormalig Commandant van het Korps Commandotroepen, Kolonel Querido, formuleert in 2012 het als volgt: “Wat commando’s echt bindt is de gezamenlijke, soortgelijke opleiding al 70 jaar lang. De daar gecreëerde broederschap, waarden en normen worden nog steeds van generatie op generatie overgedragen en zijn nu nog steeds dezelfde. De jonge Special Force Operator van nu en de man die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij No.2 Dutch Troop zijn opleiding kreeg, herkennen deze bij elkaar. Dat maakt het Korps uniek!”

Feiten en ficties

Het boek kent een uitgebalanceerde samenstelling van feiten, verhalen en anekdotes, verslagen van ooggetuigen, unieke foto’s, tekeningen en documenten. Maar het gaat ook over eten, slapen, lopen. Met fragmenten van dagboeken, de cursistenavond, de (beruchte) afmatting en een overzicht van alle baretuitreikingen. En natuurlijk antwoorden op cruciale vragen: waarom is de baret groen? Wie droegen hem het eerst, waar komt dat dopen van de baret toch vandaan en wie was toch die vrouw met een groene baret?

Dit A4 formaat boek van 424 pagina’s met meer dan 350 illustraties mag daarom niet aan uw verzameling ontbreken! Bestel nu, dan weet u zeker dat u een exemplaar ontvangt uit de beperkte oplage.

FACEBOOK!

De laatste nieuwtjes over ‘COMMANDO – Historie en opleiding van de Nederlandse Commando’s’ lees je op onze Facebook pagina!