In het najaar van 1974 volbrachten wij, de auteurs, met succes de Elementaire Commando Opleiding van het Korps Commandotroepen te Roosendaal. Wat wij tot het jaar 2010 niet van elkaar wisten is dat wij beiden ten tijde van de opleiding een dagboek bijhielden. Het is ons nog steeds een raadsel waar we toen de tijd en energie vandaan haalden om dit te doen. Hans had al in 1975 het idee om een boek te schrijven en heeft dit toentertijd ook voorgelegd aan de toenmalige commandant van het Korps Commandotroepen, kolonel b.d. Jaap Constandse. Helaas is dat er toen niet van gekomen.

Tijdens een kleine reünie van ons peloton in 2010 spraken wij elkaar weer sinds lange tijd: “Zonde om daar niets mee te doen! Er is al veel geschreven over het Korps Commando-troepen maar nog nooit een ‘inside story’ over de Elementaire Commando Opleiding. Ja, natuurlijk, stukken in ons lijfblad ‘de Groene Baret’, maar nergens gebundeld. Geen historisch overzicht en ontwikkeling. Zonde als die informatie verloren zou gaan”, zo dachten we.

 

Een boek schrijven over de geschiedenis van deze roemruchte opleiding, het tentenkamp, dat bijzondere onderdeel van het cultureel erfgoed van het Korps Commandotroepen. Het herbeleven, dat gevoel …, dát was onze motivatie om de pen op te pakken.

Hans van de Wall

Hans van de Wall

Rien Stegman

Rien Stegman

 

 


 

Hans van de Wall
Hans van de Wall
Auteur

Hans van de Wall (61) behaalde op 15 november 1974 de groene baret. Na zijn loopbaan bij het Korps Commando Troepen heeft hij verschillende vliegopleidingen gevolgd in Amerika en Engeland om vervolgens als piloot bij de KLM te gaan werken. In oktober 2009 is hij op 58-jarige leeftijd met pensioen gegaan als gezagvoerder Boeing 777.

Rien Stegeman
Rien Stegman
Auteur

Rien Stegman (60) behaalde op 15 november 1974 de groene baret. Na zijn loopbaan bij het Korps Commandotroepen ging hij naar de toneelschool  te Arnhem. Vervolgens heeft hij 25 jaar lang nationaal en internationaal in de toneelwereld gewerkt als acteur, regisseur en dramaturg. Daarnaast is hij verbonden aan de Universiteit van Nijmegen als docent Judo.